Îngrijirea mușcatelor toamna. Pregătirea plantelor de mușcată pentru iernare


Îngrijirea mușcatelor iarna – sfaturi de păstrare a plantelor în ghivece în sezonul rece. Odată cu scăderea temperaturilor, mușcatele nu se mai țin afară, ci în locuri mai calde, ferite de vânt și înghețuri. Din acest articol aflați cum se îngrijesc mușcatele în lunile de toamnă, pentru a trece cu bine peste sezonul rece.
Primul pas în protejarea mușcatelor de îngheț este mutarea acestora în casă, după ce au fost tăiate și udate bine. În încăpere, aceasta se țin la fereastră pentru a beneficia de lumină, însă nu expuse direct la lumina soarelui. Udările se răresc și partea vegetală se elimină semnificativ, pentru o mai bună intrare în repaus vegetativ.
Îngrijirea mușcatelor toamna. Când se bagă ghivecele la interior
În primul rând, mușcatele se protejează neapărat de frig și înghețuri. De aceea, ghivecele se mută în casă când temperaturile de pe timpul nopții scad sub 7 grade Celsius. Pentru a limita discrepanța de temperatură, florile se pun într-o încăpere mai răcoroasă.
Se recomandă așezarea mușcatelor la ferestre orientate către est, pentru a beneficia de lumina de dimineață a soarelui. Alternativ, se pot pune către sud sau vest, însă trebuie să fie mai departe de lumina directă sau acestea să fie protejate de o perdea.
Citește și: Tăieri la mușcate iarna. Când și cum se taie lăstarii mușcatelor în sezonul rece
Îngrijirea mușcatelor toamna. Temperatură recomandată la iernare
Temperatura unde se țin mușcatele trebuie să fie de 16 – 18 grade Celsius. Dacă e mai cald, lângă fereastră oricum au loc pierderi de căldură, așa că ar trebui măsurată temperatura exactă în acea zonă.
Ghivecele se țin departe de surse de căldură sau de locurile unde circulă curenți de aer rece. Se evită fluctuațiile mari de temperatură, pentru a nu dăuna plantelor în timpul sezonului rece.

Îngrijirea mușcatelor toamna. Udare și fertilizare
Toamna, mușcatele sunt aproape de intrarea în repaus vegetativ. De aceea, nu au nevoie de foarte multă apă. Se udă doar dacă pământul este uscat, de obicei o dată pe lună, când ghiveciul de vine mai ușor de la lipsa umidității.
Se recomandă verificarea solului o dată la 2-3 săptămâni, pentru a preveni deshidratarea completă a rădăcinilor. Totuși, nu se pune prea multă apă, pentru a nu duce la putrezirea sistemului radicular, sensibil la umiditate ridicată și susceptibil la boli fungice.
La udarea plantelor se folosește apă călduță sau la temperatura camerei. Apa rece se evită, pentru a nu șoca termic rădăcinile. Florile se irigă până iese exces de apă prin găurile de drenaj ale ghiveciului.
În ceea ce privește fertilizarea, aceasta se oprește începând cu luna octombrie deoarece plantele se pregătesc de repaus vegetativ. În plus, se taie o treime sau o jumătate din plantă pentru a reduce creșterea frunzișului. Astfel, nutrienții se vor duce pentru dezvoltarea rădăcinilor.
Îngrijirea mușcatelor toamna. Înmulțirea prin butași
Dacă se dorește înmulțirea mușcatelor, toamna este cea mai bună perioadă pentru această procedură. Acum, se pot pune butașii la încolțit. Aceștia trebuie să aibă 7-10 cm, îndepărtând 2/3 din frunzele din partea de jos. Fiecare ramură trebuie să aibă cel puțin două frunze sănătoase și nedeteriorate.
Citește și: Păstrarea mușcatelor peste iarnă – sfaturi esențiale
Partea de jos a butașului se înmoaie într-un stimulator de dezvoltare a rădăcinilor, după care se pune într-un pahar cu apă. Acesta din urmă stă la temperatură moderată, într-un loc ferit de lumina directă a soarelui. Peste 6-8 săptămâni, încep să apară rădăcinile.
După apariția rădăcinilor, butașii se pun în ghivece cu o adâncime de cel puțin 7 centimetri, iar apoi într-un loc luminos, cum ar fi pe un pervaz.