• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚIA APIA pentru PÂRLOAGĂ! Care este NOUL TERMEN de care TREBUIE SĂ ȚINEȚI CONT!

    Roxana Dobre -

    Schimbare pentru subvențiile care se acordă inclusiv pentru terenurile arabile necultivate! Producătorii agricoli români puteau beneficia de o plată anuală pe terenurile lăsate în pârloagă dacă reluau ciclul de producție în următorul an. Ministerul agriculturii vrea să înăsprească condițiile pentru acești producători agricoli și schimbă termenul pentru terenul lăsat în repaus de la 1 an la 6 luni.

    Ministerul agriculturii schimbă definiția pentru terenurile lăsate pârloagă. Dacă până acum fermierii puteau să beneficieze de subvenții pentru terenurile lăsate necultivate 1 an, acum perioada în care terenul este lăsat în pârloagă este de minim 6 luni într-un an calendaristic și acoperă lunile aprilie-septembrie.

    Iată care este noua definiție propusă de Ministerul Agriculturii pentru termenul de ”pârloagă”.

    Pârloagă înseamnă teren arabil necultivat pe durata unui an, întreținut în bune condiții agricole şi de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă. Perioada în care terenul este lăsat t în pârloagă este de minim 6 luni într-un an calendaristic și acoperă lunile aprilie-septembrie. Ministerul Agriculturii argumentează că noul termen este considerat eficient pentru aceste terenuri în ceea ce priveşte mediul şi pentru evitarea oricăror confuzii cu alte suprafeţe, de exemplu cu păşunile.

    Fermierii care din anumite motive nu pot cultiva terenul agricol într-un an trebuie să știe că nu rămân chiar fără niciun ban de la agenția de plăți. Conform legislației după care funcționează APIA, TA (teren arabil) sunt „terenuri arabile” înseamnă terenuri cultivate în scopul producţiei agricole sau suprafeţe disponibile pentru producţia agricolă dar lăsate pârloagă, indiferent dacă terenul respectiv este sau nu ocupat cu sere, solarii sau alte mijloace de protecţie fixe sau mobil.

    Mai exact, terenul necultivat (cod 970 în sistemul APIA) – “pârloagă” înseamnă teren arabil necultivat, lăsat în repaus pentru refacere timp de 6 luni, pe acelaşi amplasament, întreţinut în bune condiţii agricole şi de mediu. Dar, atenție, dacă anul trecut a fost declarat cu cultură anul următor poate fi declarat necultivat dar numai pentru o singură campania de plată.

    Iată ce bani pot încasa fermierii pe hectar pentru anul de cerere 2017:

    TEREN  NECULTIVAT  970  SAPS,

    M10_P4, P4

    TEREN SUB SERE ŞI SOLARII – NECULTIVAT  972  SAPS

    Schemă de plată unică pe suprafață (SAPS): 97,2452 euro pe hectar ;

    Măsura 10 agromediu, pachetul 4 culturi verzi128 euro/hectar. Atenție, însă! Având în vedere că angajamentele pe agromediu se încheie pe 5 ani, fermierii pot să primească doar în primul an banii pentru terenul necultivat iar în următorii 4 vor fi obligați să însămânțeze mazăre, măzăriche, rapiță, muștar, lupin sau sulfină, care trebuie rebuie să fie încorporate în sol cel târziu până la 31 martie.

    De specificat că fermierii nu primesc nimic din schemele ”de bază”, în afară de SAPS, adică plata redistributivă, înverzire, tânăr fermier sau Ajutor Național Tranzitoriu. Fermierii trebuie să rețină că nu trebuie să schimbe categoria de folosință la primăria de unde aparțin ci terenul poate rămâne înscris ca fiind ”arabil”.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2025 – calendarul după care intră în conturi prima tranșă din subvenții Fermierii scapă de ciori și grauri! O lege depusă în Parlament dă undă verde la vânarea acestor ”dăunători” Fermier dezamăgit de ”regina covoarelor vegetale”: ”La pomul lăudat nu te duci cu sacul”

    Ultimele știri

    Șeful ANAF revine în scandalul ”gemului cu TVA neîncasat” : Nu avem în vedere impozitarea autoconsumului! Marcel Sîrghiac – noul Președinte al Grupului ALCEDO Fabrica Luduș a început procesarea sfeclei de zahăr de la fermieri. Mihaela Neagu: ”Ne-am propus să scoatem pe piață 25.000 de tone de zahăr românesc”