• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăierea la pomii fructiferi, un exercițiu de imaginație. Tipuri și reguli de bază pentru tăieri

    Roberto Marius Popa -

    Tăierea la pomii fructiferi reprezintă un exercițiu de imaginație, însă trebuie ținut cont de tipul tăierii și de regulile de bază care trebuie avute în vedere la această lucrare.

    Există mai multe tipuri de taieri la pomii fructiferi:

    Toate aceste tăieri au importanța lor iar în cele din urmă rezultatul final tine și de imaginația tăietorului. Cum reușește să facă alegerile corecte astfel încât pomul să se încadreze în spațiul alocat și să obțină acel echilibru între creștere și fructificare.

    Pentru asta sunt necesare cunoștințe despre fiziologia pomilor fructiferi și sunt necesare cunoștințe despre câteva reguli de bază care trebuie respectate atunci când executam tăierile. Fiecare tăietură trebuie cântărită cu atenție pentru că ea schimba direcția de creștere în zona respectivă, schimba dezvoltarea coroanei , influențează vigoarea lăstarilor sau diferențierea mugurilor de rod.

    Nu voi dezvolta aici regulile de bază care sunt: regula 3D, regula 1/3, subordonarea pe orizontală și pe verticală, ciclul de rod de trei ani. Doar le voi reaminti:

    Imaginația tăietorului intervine în tăierile de formare, la construcția viitorului schelet; la tăierile de întreținere și fructificare când trebuie să obțină un pom echilibrat în spațiu atât pe verticală cât și pe orizontală și deasemenea să obțină un echilibru între ramurile de rod și ramurile vegetative.

    De obicei, proprietarii de livezi sunt preocupați de obținerea cât mai rapidă a rodului în detrimentul construcției scheletului și de păstrarea în pom a tuturor ramurilor de rod asta ducând la alternanța în rodire, la îmbătrânirea prematură, la epuizarea pomului și în final la uscarea acestuia.

    Pomii trebuie sa aibă un schelet bine determinat, să fie aerisiți, luminați, ramurile să nu se jeneze reciproc.

    Tăierile trebuie bineînțeles completate cu lucrări agrotehnice de fertilizare, aprovizionare cu apă, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA bovine 2025. Prima tranșă din SCZ vaci de lapte – 296,12 euro/cap și SCZ vaci carne – 190,82 euro/cap Subvențiile APIA 2025 – scădere pe linie! Sumele sunt mai mici în acest la fiecare hectar Salariul oferit unui inginer zootehnist proaspăt ieșit de pe băncile facultății

    Ultimele știri

    Fermier dezamăgit de ”regina covoarelor vegetale”: ”La pomul lăudat nu te duci cu sacul” Fost ministru: Unul din patru români lucrează la negru. Agricultura, printre domeniile unde această practică s-a înțelenit Comisia Europeană a aprobat subvenția de 3.000 euro/hectar pentru fermierii români