• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii, amendați de veterinari. Controalele continuă până pe 1 mai

    agrointeligenta.ro -

    Amenzi aplicate oierilor și altor comercianți! În perioada 1-23 aprilie, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel national, controale oficiale la 4.990 de obiective din sectorul alimentar, autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, în unităţile de vânzare cu amănuntul, precum şi în unităţile de alimentaţie publică.

    Deficienţele constatate de reprezentanţii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 300 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.278.660 lei, emiterea a 16 ordonanțe privind suspendarea activității și a 68 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității unor unități.

    De asemenea, au aplicate măsuri de reținere oficială sau sechestru și au fost dirijate către unități de neutralizare 6.111,76 de kg de produse alimentare neconforme și 72.280 de ouă, care nu erau marcate în conformitate cu cerințele legale.

    Totodată, inspectorii DSVSA județene și a municipiului București au asigurat supravegherea funcționării și au verificat condițiile de igienă și bunăstare a animalelor, la nivelul centrelor de sacrificare temporară a mieilor.

    Până la această data, au fost amenajate și autorizate să funcționeze temporar 120 de centre pentru sacrificarea mieilor.

    Numărul abatoarelor autorizate sanitar veterinar în care au fost sacrificați miei este de 87.

    Dintre neconformităţile constatate și sancţionate pot fi menţionate următoarele:

    – comercializarea mieilor fără documente de proveniență și transportul acestora cu mijloace de transport neautorizate;

    – nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură pe durata transportului produselor alimentare;

    – deficiențe privind marcarea și etichetarea ouălor;

    – deficiențe privind asigurarea trasabilității produselor alimentare;

    – depozitarea și comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spații care nu au fost înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, fără respectarea condițiilor de temperatură și igienă;

    – deficiențe privind depozitarea și eliminarea deșeurilor și a subproduselor nedestinate consumului uman;

    – operatorii unităților din sectorul alimentar nu au pus în aplicare proceduri de dezinfecție, dezinsecție și combatere a dăunătorilor (DDD);

    – operatorii unităților din sectorul alimentar nu au elaborat și implementat programe proprii de control pentru stabilirea parametrilor fizico-chimici și microbiologici ai apei, a criteriilor microbiologice ale alimentelor, precum și pentru determinarea nivelului maxim de reziduuri și contaminanți, în conformitate cu prevederile legislației relavante a UE.

    Controalele ANSVSA cu această tematică vor continua până pe data de 1 mai.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii scapă de ciori și grauri! O lege depusă în Parlament dă undă verde la vânarea acestor ”dăunători” DNA: Un primar și-a dat propriei asociații pășune cu preț redus și o prelungire de contract cu încă 10 ani Avans APIA bovine 2025. Prima tranșă din SCZ vaci de lapte – 296,12 euro/cap și SCZ vaci carne – 190,82 euro/cap

    Ultimele știri

    Dr. ing. Gheorghe Vaida: Noua Politică Agricolă Comună și vulnerabilitățile zootehniei românești Îngrijirea mușcatelor toamna. Pregătirea plantelor de mușcată pentru iernare Fermier dezamăgit de ”regina covoarelor vegetale”: ”La pomul lăudat nu te duci cu sacul”